PC ili Konzola: Šta je bolje?

January 27, 2024
PC ili Konzola
Objavljeno na  Ažurirano na  

Svaki igrač se suočava s izborom: PC ili konzola. Rasprava o tome koja je bolja je vrsta debate koja zapaljuje forumima - koja je jeftinija, ima najbolje vizuale, ili ima najbolju multiplayer konkurenciju? Ako pokušavate odlučiti između igranja na PC-u i konzoli, analizirat ćemo svaki dio debate kako bismo vam pomogli da odlučite šta je najbolje za vas.

Bez obzira želite li koristiti konzolu ili PC, važno je uživati u igri. Razmatranja poput vašeg budžeta, tehničkih vještina i dostupnih nadogradnji trebala bi igrati ulogu u donošenju vaše odluke.

 

Budžet

PC i konzola igrači oboje žele najviše za svoj novac, ali kako to izgleda i kako se mjeri razlikuje se za svaku grupu. Za igrača konzole, troškovi su običnoograničeni na kupovinu konzole, dodatnih kontrolera, igara i možda prolazaka za online multiplayer.

Za PC igrača, postoji širok spektar opcija za kupovinu ako se odlučite za izgradnju vlastitog računara, ali nema svaki PC igrač svoju vlastitu prilagođenu mašinu.

Zbog tolike raznolikosti mogućnosti i razlika u percipiranoj vrijednosti, nemoguće je reći da su ili PC-ji ili konzole ekonomičnije. To u potpunosti zavisi od pojedinca. Razina prilagođavanja i performansi koje tražite određuju koliki bi trebao biti vaš budžet da biste dobili platformu koju želite.

Nadogradnje 

Moguće je dodati novi hardver konzoli s minimalnom razinom tehničkih vještina. S PC-om, nadogradnje mogu biti puno opsežnije. Svaka hardverska komponenta može se nadograditi, zajedno s drugim kozmetičkim značajkama poput kućišta sistema.

Prednosti konzolnog igranja

Prednosti koje konzole imaju u odnosu na PC su: jednostavnije su za korištenje, ne zahtijevaju nadogradnje, omogućuju jednostavno igranje s prijateljima koji također posjeduju konzolu, općenito su jeftinije, i koriste bežične kontrolere koji vam omogućavaju aktivnije iskustvo.

Konzole su jednostavne za korištenje i jeftinije su 

Mnogi igrači biraju konzolu jer su dizajnirane za jednostavno postavljanje i održavanje. Igranje konzole može započeti nekoliko minuta nakon što je izvadite iz kutije. Nije potrebno vrijeme za izgradnju i nisu potrebne tehničke vještine da biste počeli uživati. Iako su relativni troškovi konzola i PC-ja predmet debate, općenito, konzole koštaju manje od gaming PC-ja. Osim toga, novije konzole mogu se koristiti za strimovanje filmova, TV emisija i muzike - dodajući još jednu pogodnost posjedovanju konzole.

Bežični kontroleri

Bežični kontroleri omogućavaju vam da budete aktivniji tijekom igranja. Mnoge konzole imaju igre koje povećavaju vašu fizičku aktivnost i vještine.

Prednosti igranja igara na PC su: mogućnost prilagodbe vašeg PC-ja vlastitim potrebama, stvaranje hotkey-eva, oštriji i realističniji vizuali, superiorne preciznosti s perifernim uređajima i veće sposobnosti modificiranja igara. Možete prilagoditi PC hardver izgradnjom vlastitog gaming PC-ja a isto tako možete odabrati gdje, kada i koliko želite investirati u svoj računar. Neki igrači ulažu u održavanje vrlo visoko kvalitetnog računara, radije pokrećući najnovije izdanje igara na najvišim mogućim postavkama. Drugi biraju investirati u gaming PC s proračunom i nadograđuju samo kada je potrebno.

 

 

Tri komponente u koje igrači ulažu u nadogradnju racunara su:

  • Grafički procesor (GPU) ili grafička kartica koja pretvara podatke u signale koji se šalju monitoru. Ti podaci tada stvaraju slike ili videozapise koje vidite na ekranu.
  • Memorija (RAM): gdje se čuvaju informacije o igri kako bi se brzo učitale ili dohvatile. Ovdje igrači razmatraju koliko RAM-a mogu trebati, frekvenciju prijenosa podataka i brzinu (latenciju) tih informacija. Moderne igre obično zahtijevaju ili 4GB ili 8GB kao minimum RAM-a, novije igre sada zahtijevaju 16GB i 32GB što pomaže osigurati najbolje iskustvo igranja. Želite li znati više o memoriji za svoj gaming PC? Pronađite najbolju gaming memoriju za svoj gaming PC.
  • Tvrdi disk ili Solid State Drive (SSD) je gdje se informacije o igri, podaci, programi i druge aplikacije trajno pohranjuju na računalu i dohvaćaju po potrebi. Većina PC igrača preferira solid state drive, jer pruža veću brzinu, dugotrajnu izdržljivost i smanjuje potrošnju energije u usporedbi s tvrdim diskom.

Vizuali su bolji

Jedno je dominirati natjecanjem, ali je drugo vidjeti kako se to događa u najimpresivnijoj rezoluciji mogućoj. Bilo da je riječ o integriranim grafikama ili s grafičkim procesorom (GPU) ili grafičkom karticom, vi kontrolirate koliko su vizuali oštri. Na PC-ju također možete igrati na više ekrana istovremeno. Kontrolirajte način igranja za razliku od konzola, koje mogu ograničiti način igranja, korisnici PC-ja imaju koristi od širokog izbora kontrolera i miševa za odabir. Igrači koji žele opustiti se mogu uživati u slobodi bežičnih kontrolera, džojstika i čak upravljača za utrke, kao i većina konzola. Međutim, kada je preciznost ključna, korisnici PC-ja mogu koristiti gaming miš.

 

 

Gaming miševi posebno su precizni, omogućavajući vam neusporedivu kontrolu i preciznost tijekom igara iz prvog lica. To su često preferirali profesionalni igrači koji si ne mogu priuštiti ništa manje od savršene preciznosti. Možete izmijeniti svoj uređaj - ili svoju igru Možete promijeniti fizički izgled svog PC-ja, a u mnogim igrama možete i modificirati igru samu. Zamislite lov na protivnike na novoj mapi ili mijenjanje različitih karakterističnih skinova kako biste dodali više osobnosti svojoj igri. Možete često preuzeti modove drugih igrača, tako da ne morate sami obavljati nikakav posao. Sve je moguće kada se dublje upustite u igranje i uđete u modove.

Dakle, je li PC bolji od konzole?

 
Kada razmatrate bitku između konzola i PC-ja, važno je razmotriti ne samo budžet, već i kakvo iskustvo općenito tražite. Kao igrača, da li vas brine praktičnost? Trošak? Online multiplayer igranje?


U GIGA.BA odgovor je jasan; PC je pobjednik bitke. Puno bolje iskustvo igranja na PC-ju nego na konzoli zbog svih prednosti koje PC nudi. Bez obzira na vaš izbor, važno je igrati i zabaviti se.

 

Gdje mogu kupiti gaming računar?

Širok izbor gaming računara možete pogledati upravo ovdje na našoj stranici. Kliknite ovdje.

Objavljeno na  Ažurirano na