Dječije kućne igraonice ili vanjska igrališta - prednosti i savjeti za igru

January 27, 2024
Dječije kućne igraonice ili vanjska igrališta  - prednosti i savjeti za igru
Objavljeno na  Ažurirano na  

Kao dijete, ima li išta bolje od igrališta? Na igralištu dijete može poboljšati svoje zdravlje, naučiti socijalne vještine, koristiti svoju maštu i još mnogo toga. Možda već znate da se vaše dijete voli igrati na igralištu, ali redovno odlazak u park može biti izazov. Jeste li razmišljali da igralište donesete u svoje dvorište? I javna igrališta i kućni setovi za igru ​​su odlična mjesta za igru ​​djece.

Pogledajmo neke od prednosti koje svaka od ovih opcija nudi vašoj porodici kako biste mogli odlučiti da li je vrijeme da instalirate set za igru ​​kod kuće.

4 prednosti kućnog seta za igru

Iako zasigurno postoje neke vrijedne prednosti igranja u parku, ima još više prednosti imati set za igru ​​u svom dvorištu. Mnoge porodice uživaju u povremenim posjetama parku i češćim igrama kod kuće, koje se mogu dobro nadopunjavati i stvarati djetinjstvo puno zabave i učenja. Uzmite u obzir ove prednosti koje vi i vaše dijete možete uživati ​​kada je igralište ispred vaših vrata.

 

1. Možete obavljati više zadataka kod kuće

Značajna prednost za roditelje je to što mogu obavljati više zadataka kada se djeca igraju kod kuće. Odavno je slučaj da većina očeva radi puno radno vrijeme, a sada je 55% mama zaposleno puno radno vrijeme , a još 12% radi na pola radnog vremena. Za roditelje koji rade, uveče ili vikendom kod kuće može biti potrebno da trošite vreme na pranje veša, kuvanje, planiranje budžeta i druge zadatke. Ako provedete sat ili dva sedeći na klupi u parku da nadgledate svoje dete, možda ćete zabrinuto razmišljati o tome šta sve možete da radite kod kuće.

Nasuprot tome, kada se djeca mogu bezbedno igrati u svom dvorištu, roditelji i staratelji mogu raditi kod kuće. Mala djeca i dalje zahtijevaju stalni nadzor, iako roditelji mogu nadgledati dok vrte u dvorištu ili peru suđe i gledaju kroz kuhinjski prozor. Generalno, kada dijete napuni šest godina ili više, više mu nije potreban stalni nadzor, a djeca od 10 i više godina mogu se igrati bez nadzora sve dok roditelji znaju da se igraju napolju.

 

2. Možete osigurati da je okruženje za bezbjednu igru

Sva javna igrališta treba da budu bezbjedna za djecu. Međutim, ograničeno vrijeme i budžeti mogu značiti da zajednice ne prate uvijek i ne održavaju igrališta onoliko koliko bi trebalo. Osim toga, čak i dobro održavano igralište i dalje može izložiti djecu klicama. U mnogim slučajevima, susret s klicama ne bi trebao biti zabrinjavajući, ali može biti problematičan za djecu s oslabljenim imunitetom. Kada se djeca igraju kod kuće, roditelji imaju više kontrole nad okolinom i mogu lakše osigurati da je oprema za igru ​​sigurna i čista.

Osim toga, dok se starija djeca mogu igrati kod kuće uz minimalan nadzor, igranje u javnom prostoru zahtijeva veći roditeljski nadzor. Jedno pitanje je ono što je uobičajeno poznato kao „nepoznatija opasnost“. Drugi problem je što se djeca češće ozlijede kada se igraju na novoj opremi, što čini poznatu opremu kod kuće općenito bezbjednijom. Možete uživati ​​u više mira kada su vaša djeca sigurna u svom dvorištu.

 

3. Djeca se mogu uključiti u aktivniju igru

Postoje mnoge zdravstvene beneficije za djetinjstvo od kompleta za igru ​​u dvorištu. Djeca predškolskog uzrasta trebala bi ostati fizički aktivna svaki dan , prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Djeca i adolescenti od šest i više godina trebali bi provoditi najmanje sat vremena dnevno baveći se umjerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću. Najbolje je da se djeca barem nekoliko dana u sedmici bave aerobnim vježbama i aktivnostima koje grade mišiće i jačaju kosti. Osim fizičkih prednosti, aktivna igra ima i vrijedne kognitivne prednosti.

Uprkos važnosti aktivne igre, mnoga djeca su neaktivna — a roditelji su zabrinuti da njihova djeca provode previše vremena pred ekranima. Može biti teško potaknuti aktivnu igru ​​umjesto niskoenergetskih aktivnosti poput gledanja televizije kada djeca nemaju prostor za igru ​​na otvorenom. Uz set za igru ​​kod kuće, djeca će uvijek imati gdje da uživaju u aktivnoj igri.

SAVJET:  

Započnite svoju potragu danas! Posjetite našu web stranicu i pronađite savršeno mjesto za dječiju zabavu. Vaši mališani će vam biti zahvalni! Pogledajte na linku

4. Djeca mogu podijeliti svoj set za igru ​​s prijateljima

Spomenuli smo da javna igrališta mogu potaknuti društvene interakcije, ali ta korist nije nužno ograničena na javna igrališta. Kod kuće djeca mogu imati prijatelje da se igraju u dvorištu. Ako sretnete nekoga u komšiluku, pozovite ga na sastanak. Posjedovanje kompleta za igru ​​je velika prednost kada želite djecu da se igraju sa svojim djetetom. Umjesto da unutra igraju video igrice, mogu udahnuti svježeg zraka i vježbati te iskoristiti svoju maštu.

Ako imate roštilj u dvorištu ili porodično okupljanje, nikada nećete morati da brinete šta će deca učiniti da se zabavljaju. Kada tamo imate set za igru, djeca će uvijek imati zabavnu i korisnu aktivnost koja će ih zaokupiti dok roditelji uživaju u zajedničkom vremenu. Možda ćete čak otkriti da vaša kuća postaje vruće mjesto za druženja jer imate odličan smještaj za djecu.

 

4 Prednosti javnih igrališta

Javni parkovi su vrijedna imovina za naše zajednice. U prosjeku, Amerikanci posjećuju svoj lokalni park ili drugu rekreacijsku ustanovu više od dva puta mjesečno . Postoje neke značajne prednosti odvođenja vašeg djeteta na javno igralište radi igranja. Javna igrališta čak nude neke potencijalne prednosti u odnosu na lične kućne igraonice.

 

 

 

1. Oni su besplatno dostupni

Jedan plus javnih igrališta je da su slobodno dostupna ljudima u zajednici. Ne morate trošiti novac da biste se dobro proveli sa svojom djecom. Iz tog razloga javni parkovi su velika prednost za zajednicu.

Javna igrališta su također vrijedna za porodice koje žive u stanovima ili imaju druge životne situacije koje zabranjuju postavljanje vlastitih igrališta. Čak i za ljude koji posjeduju kuće, malo dvorište ili određene karakteristike pejzaža mogu onemogućiti postavljanje kompleta za igru. Kada ne možete imati svoj set za igru, uvijek možete računati na javne parkove koji će vašoj djeci pružiti odlično mjesto za aktivnu igru ​​na otvorenom.

 

2. Možete upoznati druge u zajednici

Pozitivan aspekt odlaska u park koji ne možete sasvim ponoviti u svom dvorištu je interakcija sa zajednicom. Posjetom vašeg lokalnog parka, možda ćete moći upoznati druge u vašem susjedstvu koji se zateknu tamo sa svojom djecom. Neka velika prijateljstva se sklapaju na ovaj način. Također možete koristiti javni park kao mjesto sastanka za organizirane izlete s drugima u zajednici.

 

3. Mogu pomoći djeci da nauče društvene vještine

Kada se dijete igra na javnom igralištu, vjerovatno će naići na drugu djecu. Čak i dvogodišnjaci mogu početi da uživaju u društvenoj igri, ali u dobi od tri do šest godina , djeca postaju motivisanija da traže drugu djecu za igru. Društvena igra je bitan dio djetinjstva jer pomaže djeci da nauče vrijedne lekcije o interakciji s drugima

 

4. Mogu imati više opreme za igranje

Još jedna prednost javnih igrališta je ta što obično imaju raznovrsniju opremu za igru ​​jer su obično veća od kućnih igrališta. Kao rezultat toga, djeca se mogu uključiti u više vrsta igre. Ljuljaške, tobogani, oprema za penjanje i još mnogo toga mogu doprinijeti zabavi.

Korištenje raznih sprava za igru ​​također može potaknuti djecu da koriste više mišićnih grupa tokom igre. Oni takođe mogu želeti da nastave da igraju duže jer će biti angažovani na svom raznolikosti. Na primjer, ako im dosadi set za ljuljanje, mogu se prebaciti na opružne jahače ili tobogan kako bi nastavili zabavu i prednosti aktivne igre.

 

Nadamo se da smo uspjeli razjasniti razliku između igrališta i kućnih igraonica.

Ako želite istražiti širok izbor kućnih igraonica za vaše mališane, posjetite našu web stranicu i pronađite savršeno mjesto za njihovu zabavu! 

 

Objavljeno na  Ažurirano na