Xenon ili LED: Šta je bolje?

January 27, 2024
Xenon ili LED: Šta je bolje?
Objavljeno na  Ažurirano na  

Kada govorimo o osvjetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom faktoru koji utiče na bezbjednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svjetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina mijenjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara, posebno negdje gdje niste u mogućnosti da odmah djelujete i promjenite osvjetljenje.

Ovdje ćemo predstaviti neke razlike i sličnosti dva izvora osvjetljenja, a to su LED svjetla za auto i xenon sijalice, kako bismo vam možda pomogli da se odlučite za koji izvor osvjetljenja.

Tri stavke koje trebate imati na umu:

  • Na prvom mjestu jeste kvalitet koji se ogleda u vijeku trajanja. U odnosu na to, određena svjetla će trajati duže, a određena kraće. Naravno, za ona dužeg vijeka trajanja ćete u samom startu odvojiti veću sumu novca, ali će se to kroz period trajanja isplatiti bolje.
  • Druga stavka jeste jačina svjetla. Ne zaboravite da će jačina svjetla povećati i do 50% vidljivosti na putu, što će u ogromnoj mjeri vožnju učiniti sigurnijom.
  • I na kraju, bijelo svjetlo, koje je daleko bolje, jer vam omogućava da signalizaciju na putu vidite mnogo prije nego kada je u pitanju žuto svjetlo.

Xenon sijalice

Kada su se prvi put pojavile, xenon sijalice su imale osnovnu namjenu pružanja luksuznog izgleda jednom automobilu, zbog čega su bile prilagođene samo vozilima srednje i visoke klase. Ubrzo se uvidjelo da xenon sijalice imaju brojne prednosti, ne samo premium izgled, pa su počeli sa njihovom ugradnjom i u ostalim vozilima, a na kraju, počela je i proizvodnja brojnih vozila sa ovim izvorom osvjetljenja.
Xenon sijalice predstavljaju osvjetljenja koje je vrlo dugog vijeka trajanja, zbog čega su postale toliko popularne, a pored toga, tu je i jačina svjetla koja obezbjeđuje veću vidljivost na putu. Jedina stavka koju treba provjeriti prije njihove ugradnje jeste da li je vaš automobil podržava, jer ukoliko bi se vodila kao prepravka, onda automobil ne bi mogao proći tehnički pregled prije registracije.

LED sijalice 

Kada govorimo o LED sijalicama za auto, uglavnom ih upoređujemo sa halogenim svjetlima u odnosu na koja imaju brojne prednosti. Najprije, LED sijalice za auto su daleko dugotrajnija, pa se često događa da jednom postavljena svjetla ne moraju uopšte ni mijenjati. Naravno, zahtijevaju nešto veća ulaganja pri samoj kupovini, ali se to ulaganje isplati u potpunosti. 
45
SAVJET:
  • Otkrijte zašto je naš najprodavaniji model sijalica postao prvi izbor za mnoge korisnike. Posjetite našu stranicu kako biste saznali više.
Pored toga, LED sijalice za auto imaju jednu vrlo željenu prednost, a to je otpornost na vibracije, što je posebno važno u mjestima gdje su putevi lošiji, gdje ima dosta i neasfaltiranih dionica, loših kolovoza, jer znate da nećete imati problem sa osvjetljenjem.Uz sve to, LED sijalice za auto su dobar izbor i zbog činjenice da se brzo pokreću, odnosno brzo zagrijavaju i pale, a to je svima nama, gdje smo u područjima u kojima je zima jaka, od presudne važnosti.

Zašto su LED sijalice bolje od XENON: Prednosti moderne tehnologije

Kada je u pitanju osvjetljenje, LED sijalice su postale prva opcija za mnoge vozače, zamjenjujući tradicionalne Xenon sijalice s naprednijom tehnologijom.
 
Evo zašto su LED sijalice bolji izbor 
555
1. Efikasnost i Trajnost: LED sijalice su izuzetno efikasne i troše manje energije od Xenon sijalica. Osim toga, imaju duži životni vijek, što znači manje zamjena i manje troškova održavanja.  
2. Jača Svjetlost: LED sijalice proizvode svjetliju i čistiju svjetlost od Xenon sijalica, što rezultira boljim osvjetljenjem puta i većom sigurnošću vožnje, posebno noću ili u lošim vremenskim uvjetima.  
3. Brži Odziv: LED sijalice imaju brži odziv od Xenon sijalica, što znači da se u trenutku pale i pružaju punu svjetlost. To može biti od vitalnog značaja u situacijama koje zahtijevaju hitne reakcije. 
4. Manje Opterećenje na Bateriji: LED sijalice imaju niže zahtjeve za energijom u usporedbi s Xenon sijalicama, što rezultira manjim opterećenjem na električnom sustavu vozila i produžuje vijek trajanja baterije.
5. Ekološki Prijateljske: LED sijalice ne sadrže živu ili druge štetne materijale, što ih čini ekološki prihvatljivijim izborom u usporedbi s Xenon sijalicama. Uzimajući u obzir ove faktore, jasno je zašto su LED sijalice postale preferirani izbor za modernu vožnju. Njihova kombinacija efikasnosti, svjetline i pouzdanosti čini ih optimalnim rješenjem za osvjetljenje vašeg vozila.

 

Gdje mogu kupiti sijalice za automobil?

  • Širok izbor sijalica za automobil možete pogledati upravo ovdje na našoj stranici. Kliknite ovdje

Objavljeno na  Ažurirano na